Active TopicsActive Topics  Display List of Forum MembersMemberlist  CalendarCalendar  Search The ForumSearch  HelpHelp
  RegisterRegister  LoginLogin
Panduan Doa Makbul
 Forum Rawatan SihirSeksyen Ahli Serious berYURAN (Malay Only)Panduan Doa Makbul
Message Icon Topic: 10 sebab doa kita TIDAK dimakbulkan Post Reply Post New Topic
Page  of 2 Next >>
Author Message
abg_ramz
Admin Group
Admin Group
Avatar
Perawat Darussalam

Joined: 20-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 6188
Quote abg_ramz Replybullet Topic: 10 sebab doa kita TIDAK dimakbulkan
    Posted: 20-Dec-2006 at 12:44pm
dari: http://cybermosque.mpsj.gov.my/doax.html
 
 
KENAPA DOA KITA TIDAK DIMAKBULKAN
 
Ketika Ibrahim bin Idham (seorang sufi) berada di tengah-tengah pasar Basrah, beliau telah dikerumuni oleh orang ramai.
Di antara mereka ada yang bertanya: " Kenapakah doa kami tidak dimakbulkan Allah, sedangkan kami bermohon kepada-Nya?".
Jawab Ibrahim : "Kerana hati mereka buta disebabkan sepuluh perkara:
 
  1. Kamu mengenal Allah, tetapi kamu tidak menunaikan suruhan-Nya. 
  2. Kamu menyangka kamu cinta kepada Rasul Allah, tetapi kamu meninggalkan sunahnya. 
  3. Kamu telah membaca Al-Quran, tetapi kamu tidak beramal dengannya. 
  4. Kamu telah makan nikmat Allah, tetapi kamu tidak tunaikan syukur-Nya. 
  5. Kamu telah berkata syaitan itu musuh kamu, tetapi kamu tidak menentangnya. 
  6. Kamu telah berkata syurga itu benar, tetapi kamu tidak beramal untuknya. 
  7. Kamu berkata neraka itu benar, tetapi kamu tidak lari daripadanya. 
  8. Kamu berkata mati itu benar, tetapi kamu tidak bersedia untuknya. 
  9. Kamu bangun daripada tidur lalu kamu ceritakan segala keaiban manusia, tetapi kamu lupa keaiban diri sendiri. 
  10. Kamu kebumikan mayat-mayat kamu (sahabat-sahabatmu) tetapi kamu tidak mengambil iktibar daripada mereka. 

Semoga memberi panduan Smile

Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
IP IP Logged
alifmikail
Ahli Zaman Free
Ahli Zaman Free
Avatar
Ahli 13/12/06 - 12/1/07

Joined: 28-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 397
Quote alifmikail Replybullet Posted: 21-Dec-2006 at 8:33am
CryCry ALLAH.. mohon abg ramz... turunkan ilmu untuk meleraikan 10 perkara di atas.. insyALLAH..

"Ya Allah kau lah Maqsudku dan redha-Mu yang ku tuntut"

"Tiap-tiap sesuatu akan binasa melainkan Zat ALLAH
IP IP Logged
abg_ramz
Admin Group
Admin Group
Avatar
Perawat Darussalam

Joined: 20-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 6188
Quote abg_ramz Replybullet Posted: 21-Dec-2006 at 9:40am
Originally posted by alifmikail

CryCry ALLAH.. mohon abg ramz... turunkan ilmu untuk meleraikan 10 perkara di atas.. insyALLAH..
 
benda2 ni kena muhassabah sendiri sebab sendiri amal, sendiri tanggung !!
 
saya ni cuma tukang kasi ingat je, untuk diri saya jugak Smile, yang lain dapat pulak beringat kira rezeki masing2.Big%20smile..... insyALLAH
 
 
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
IP IP Logged
alifmikail
Ahli Zaman Free
Ahli Zaman Free
Avatar
Ahli 13/12/06 - 12/1/07

Joined: 28-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 397
Quote alifmikail Replybullet Posted: 21-Dec-2006 at 9:56am
InsyALLAH... muhasabah bagaimana yg paling baik?

"Ya Allah kau lah Maqsudku dan redha-Mu yang ku tuntut"

"Tiap-tiap sesuatu akan binasa melainkan Zat ALLAH
IP IP Logged
abg_ramz
Admin Group
Admin Group
Avatar
Perawat Darussalam

Joined: 20-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 6188
Quote abg_ramz Replybullet Posted: 21-Dec-2006 at 10:08am
Originally posted by alifmikail

InsyALLAH... muhasabah bagaimana yg paling baik?
 
 
bab2 ni tokguru tak ajar lagi..Embarrassed..... mungkin kena cari guru tarikat kot....
 
 
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
IP IP Logged
edbest
Emergency Kes
Emergency Kes

Suspended

Joined: 20-Dec-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 161
Quote edbest Replybullet Posted: 21-Dec-2006 at 10:08am
minat petunjuk dari Allah direct...nanti diberikan pada kita secara direct juga...tiada perantaraan. kita je yg biasanya menciptakan hijab sendiri
IP IP Logged
abg_ramz
Admin Group
Admin Group
Avatar
Perawat Darussalam

Joined: 20-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 6188
Quote abg_ramz Replybullet Posted: 21-Dec-2006 at 10:12am
Originally posted by edbest

minat petunjuk dari Allah direct...nanti diberikan pada kita secara direct juga...tiada perantaraan. kita je yg biasanya menciptakan hijab sendiri
 
subhanALLAH.Big%20smile..... saya ingat Alif kena pi jumpa Edbest kalau nak tanya bab2 ni......
 
 
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
IP IP Logged
edbest
Emergency Kes
Emergency Kes

Suspended

Joined: 20-Dec-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 161
Quote edbest Replybullet Posted: 21-Dec-2006 at 10:29am
Ini lah hijab yg saya maksudkan:
  1. Kamu mengenal Allah, tetapi kamu tidak menunaikan suruhan-Nya>>melakukan kemungkaran. 
  2. Kamu menyangka kamu cinta kepada Rasul Allah, tetapi kamu meninggalkan sunahnya>>malah lebih teruk kalau mempersoal dan memperlekehkannya. 
  3. Kamu telah membaca Al-Quran, tetapi kamu tidak beramal dengannya>>tak tau makna & langsung tak nak ambil tau. 
  4. Kamu telah makan nikmat Allah, tetapi kamu tidak tunaikan syukur-Nya>>tanda syukur, melakukan yg disuruh, meninggalkan yg ditegah. 
  5. Kamu telah berkata syaitan itu musuh kamu, tetapi kamu tidak menentangnya>>bersekongkol dgn mereka, iaitu mengikut nafsu. 
  6. Kamu telah berkata syurga itu benar, tetapi kamu tidak beramal untuknya>>malah melakukan amalan mcm nak ke neraka. 
  7. Kamu berkata neraka itu benar, tetapi kamu tidak lari daripadanya>>sedap buat dosa ni...lagi best kalau tak nak taubat
  8. Kamu berkata mati itu benar, tetapi kamu tidak bersedia untuknya>>takut mati & hubbuddunnia. 
  9. Kamu bangun daripada tidur lalu kamu ceritakan segala keaiban manusia, tetapi kamu lupa keaiban diri sendiri>>kurang muhasabah diri, cerminČkanlah diri kita. 
  10. Kamu kebumikan mayat-mayat kamu (sahabat-sahabatmu) tetapi kamu tidak mengambil iktibar daripada mereka>>biasanya insaf sekejap aje.
IP IP Logged
akak72
Emergency Kes
Emergency Kes
Avatar
Ahli 11/06 - 12/07

Joined: 27-Nov-2006
Online Status: Offline
Posts: 180
Quote akak72 Replybullet Posted: 21-Dec-2006 at 11:47am
adeh ... bisa2 ... panahan nih (bulls eye - takder ralat ) ... Confused  - especially yg no. 3 tu .. mak dah byk kali cakap .. baca & tengok maknanya, .. baru boleh betul2 hayati & insaf. mak kata kalau tak, macam baca buku cerita jer ..
IP IP Logged
abg_ramz
Admin Group
Admin Group
Avatar
Perawat Darussalam

Joined: 20-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 6188
Quote abg_ramz Replybullet Posted: 21-Dec-2006 at 12:14pm
Originally posted by akak72

adeh ... bisa2 ... panahan nih (bulls eye - takder ralat ) ... Confused  - especially yg no. 3 tu .. mak dah byk kali cakap .. baca & tengok maknanya, .. baru boleh betul2 hayati & insaf. mak kata kalau tak, macam baca buku cerita jer ..
 
sebenarnya dalam Al-Quran banyak perintah2 selain solat puasa. Tapi tulah orang kita bab2 ni macam susah sikit.... seolah-olah Islam tidak sempurna.....
 
saya pun sama jugak tu....Cry
 
 
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
IP IP Logged
Page  of 2 Next >>
Post Reply Post New Topic
Printable version Printable version

Forum Jump
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.05
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide

This page was generated in 0.063 seconds.