![]() |
Active Topics Memberlist Calendar Search |
| |
| Maklumat Pusat Rawatan Islam | |
|
| |
|
| Author | Message |
|
walid nasuha
Emergency Kes
Joined: 03-Sep-2010 Location: Malaysia Online Status: Offline Posts: 2 |
![]() Topic: Bagaimana mengenal perawat sesat ?Posted: 04-Sep-2010 at 1:16am |
|
Assalammualaikum.
abg_ramz , saya ada bertemu salah seorg pengamal perubatan yg tergolong sesat spt yg di fatwa sblm saya mengetahuinya sesat.
Pandangan mata kasar saya, perawat itu tidak menyentuh badan pesakit. tidak menggunakan brg2 spt kain kuning @ sebagainya hanya dibacakan kedalam sebotol air. perawat itu juga sgt aktif dlm aktiviti tabligh.
soalan saya, bagaimana utk kita mengelakkan drpd mendapatkan rawatan drpd tempat yg salah. Adakah perawat itu juga tergolong dlm golongan yg di fatwakan sesat.
Terima kasih Edited by walid nasuha - 04-Sep-2010 at 1:18am |
|
|
Datang dan pergi. syukur nikmat yang Allah berikan......
maka nikmat Allah yang manakah yang kamu dustakan... |
|
IP Logged |
|
|
abg_ramz
Admin Group
Perawat Darussalam Joined: 20-Nov-2006 Location: Malaysia Online Status: Offline Posts: 6035 |
![]() Posted: 04-Sep-2010 at 7:57am |
wa'alaikumussalam,
Keperluan untuk membezakan perawat yang sesat/jahat/penipu dengan perawat yang sebenar Muslim amat perlu terutama-nya untuk pesakit wanita, terutamanya yang masih muda.
Soalan ini pernah dibincangkan dalam satu topik, di mana kita dapati ada perawat "alim-alim kucing" yang luaran-nya nampak ok, tetapi akhirnya sebagaimana plastik bekas sampah yang diikat rapi, akhirnya akan mengeluarkan bau sampah bau bangkai yang mengejutkan.
Selain itu, ada juga disarankan amalan menggunakan
Surah 42 as-Shura ayat 2
seperti dalam satu soal-jawab:
Masalah ni sebenarnya lazim lebih lagi di alam politik, terdapat juga personaliti yang cekap mengaburi mata orang ramai. Secara terbuka mereka seperti orang baik-baik, tetapi bila jauh dari mata masyarakat, terutamanya apabila di luar negara, mereka menampakkan sifat mereka kerana sering berkunjung ke tempat maksiat seperti kasino etc etc. Tetapi alhamdulillah, dunia semakin kecil, jadi lama-lama kelamaan akan diketahui jua.
Jadi hendaklah kita pandai menggunakan mata dan telinga serta kebolehan berfikir. Bagaimanapun ada hikmah kita diberi pengalaman, kerana pengalaman yang pahit dapat mendewasakan minda kita.
Sekian wassalam
Edited by abg_ramz - 04-Sep-2010 at 8:00am |
|
|
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
|
|
IP Logged |
|
|
||
Forum Jump |
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |
|